Akuten ska bli snabbare

Landstinget satsar på att minska väntetiderna på länets akutmottagningar. Målsättningen för ett nytt projekt som har inletts är att väntan skall bli max en timme för ett första omhändertagande och att patienten skall kunna gå hem inom tre timmar.

I framtiden skall ingen behöva vänta mer än en timme på att bli omhändertagen på akutmottagningarna på länets tre sjukhus. Det är i alla fall målsättningen för ett nytt projekt inom landstinget.
Någon enkel lösning på hur man kortar väntetiderna finns inte enligt projektledaren AnnaCarin Forsmark, men ett sätt kan vara att få fler personer att i ett första skede ringa till sjukvårdsrådgivningen (tel 1177). Där kan de få information och rådgivning om att det exempelvis är bättre att vända sig till sin vårdcentral för att få vård i stället för att åka till akuten.
Sjuvårdsrådgivningen avlastar
I de fall patienten behöver få omedelbar vård kan sjukvårdsrådgivningen ringa och varsko akutmottagningen om att patienten är på väg. En undersökning som gjordes i början av sommaren visar att väntetiderna på Universitetssjukhuset i Linköping var i snitt tre timmar. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping fick man vänta i knappt fyra timmar. För Motala lasarett finns ännu inga siffror.

Christina Turesson
christina.turesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista