Bättre tillgänglighet på Augustifesten

I morgon inleds Augustifesten i Norrköping. Barnkarneval, marknad och SM i fyrverkeri lockar ut många människor på gator och torg. Men för många funktionshindrade innebär festen att framkomligheten minskar.

– Jag upplever det som ett stressmoment. Det är trångt, det är mycket folk och det är svårt att ta sig fram, så säger Johanna Högstedt som är personlig assistent om hur det är att gå med rullstol på Norrköpings gator.

Augustifestivalen pågår under fyra dagar och 180 000 människor väntas besöka stadsfesten. Och nu tar kommunen åt sig av kritiken från bland annat flera handikapporganisationer. I år har ramper byggts på flera ställen i staden för att underlätta för dem som sitter i rullstol och en speciell plats med plan mark kommer att finnas vid fyrverkerierna för dem med funktionshinder. Men projektledare Johan Bergerfalk vill gå ännu längre för att Augustifesten ska bli så bra som möjligt för alla.

– Jag skulle nog vilja gå en promenad med de här handikapporganisationerna och se vad kan vi förbättra ännu mer, hur ska vi tänka nästa år.

Och förändringarna välkomnas av Johanna Högstedt.

– Det tycker jag är jättebra, om det klaffar och om det går. Så jag hoppas verkligen att det kommer bli en lyckad satsning från deras sida.

Evelina Crabb
evelina.crabb@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista