Journalistförbundet varslar om arbetstidsblockad

Journalistförbundet varslar om arbetstidsblockad på 90 tidningar runt om i landet. I Östergötland berörs Folkbladet, Motala Tidning och Östgöta Correspondenten.

Strider om ett nytt kollektivavtal är anledningen till arbetsblockaden som träder i kraft den 17 augusti vid 70 arbetsplatser runt om i landet.

Fackförbundet kämpar framför allt för tre huvudfrågor: högre lön för de sämst betalda medlemmarna, säkrare anställningsförhållanden och bättre skydd för upphovsrätten.

Journalistförbundets ordförande, Agneta Lindblom Hulthén, säger till TT att konfliktvarslet är nödvändigt för att få igång de strandade förhandlingarna.

-Våra medlemmar har gått utan kollektivavtal i 129 dagar och det är inte acceptabelt. Vi har tidigare i sommar bjudit in Tidningsutgivarna till förhandlingar och det är väldigt trist att de inte har hört av sig, säger hon.

TT: Kan den här konflikten utvecklas till en fullständig strejk?

-Vi vill få i gång förhandlingar om ett nytt kollektivavtal i första hand. Men om inte det löser sig så är vi beredda att kämpa hårt för våra frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista