Halverad honungsproduktion

Det är bekymmersamma tider för bioldare runt om i länet och landet. Produktionen av honung räknas bli halverad på grund av den regniga sommaren.

– Vi bedömer att vi får ungefär halv produktion i år mot normalt och det är ju naturligtvis tråkigt. Och kanske det värsta av allt, vi konstaterar att vi har fått en väldigt dålig pollinering i år, säger Olle Linderhjelm som är biodlare på Vikbolandet. 

Enligt Olle Linderhjelm är nu fruktträden som brukar vara täta med äpplen glesa på frukt vilket innebär att pollinering var dålig i våras och han tolkar det som att det varit dåligt med bin. Och Christer Ankarlid, som är VD för svensk hounugnsförädling i Mantorp, har fått in liknande rapporter från andra delar av landet.

– Jag vill nog påstå att trenden är på det där sättet. Jag har hört det från norr till söder.

Även det myckna regnandet har påverkat produktionen enligt Christer Ankarlid.

– Bin håller sig under tak när det regnar ute och då är de inte ute och hämtar in nektar.

På Svensk honungsförädling i Mantorp räknar man med att få in ungefär 300 ton svensk honung i år, jämfört med förra året då man fick in 640 ton. Men i år kommer inte svenska konsumenter märka av någon brist på honung eftersom honungsförädlingen i Mantorp lagrat honung från förra året. Om det däremot blir en regnig sommar även 2008 kommer det bli tomt på hyllorna i butikerna.

– Då står vi nog där och har en bristsituation, säger Christer Ankarlid.

Lisa Tilling
lisa.tilling@sr.se

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista