Svårt att hitta dåliga ledningar

Det var tryckändringar som fick delar av ledningsnätet i Norrköping att springa läck igår.
Vattenledningsnätet börjar bli ålderstiget, många rör har legat i marken i över hundra år. 
Men det är inte säkert att det är rörens ålder som är problemet.

Ledningsnätet är alltså gammalt, och gårdagens läckor kan bero på rör som blivit utslitna, men det är inte så enkelt att det bara är att byta ut alla äldre rör. Det menar Maria Rothman som är teknisk chef på Norrköping Vatten.
– De ledningar vi har kanske mest problem med är från sjuttiotalet, säger hon. Där har vi sett att de inte klarar de markförhållanden som de ligger i, medan de ledningar som är lagda långt tidigare fungerar utmärkt.
– Det som vi jobbar väldigt intensivt med nu, är att se hur vi ska kunna ta reda på när det är rätt tid att byta ledningar.

Omöjligt byta allt
Frågar man Maria Rothman är problemet inte i första hand att byta ledningarna, utan att ta reda på vad behöver bytas. En meter rör kostar mellan 2 000 och 4 000 kronor att byta, och det finns 180 mil ledningar under Norrköping. Det är alltså omöjligt att gräva upp alla rör.
Men det kan bli aktuellt att byta delar av ledningsnätet. Maria Rothman berättar att den gemensamma nämnaren för de ledningar som sprang läck, är att de hade rostat utifrån.
– Vi har sett på de ställen som har sprungit läck, att ledningarna där inte är speciellt bra, berättar Maria Rothman. Det kommer resultera i att på vissa av de här sträckorna kommer vi gräva upp hela områden och byta rören.
Men kan det här hända igen?
– När vi gör de här större förändringarna finns det en risk att det här kan inträffa, och vi kommer att behöva stänga av den här ledningen igen.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista