Fullt upp på Skatteverket när 83 000 östgötar ska få tillbaka på skatten

För 83 000 östgötar känns kanske livet lite lättare idag. De får nämligen dela på de 387 miljoner kronor som betalas ut i skatteåterbäring idag.

Skatteverkets telefoner har gått varma den senaste veckan då nyfikna ringt för att få veta om det blir pengar tillbaka eller kvarskatt.

- Välkommen till Skatteupplysningen, jag heter Annika Hammarberg.

För vilken gång i ordningen den senaste veckan hon svarar just så vet hon inte.

”När får jag mina pengar?”
Skatteverkets personal som svarar på frågor om skatteåterbäringen har haft det svettigt dom senaste dagarna. Bara Annika Hammarberg har haft ungefär 100 samtal per dag.

- De flesta undrar när de får pengarna och hur mycket de får. Det är de vanligaste frågorna. De flesta är medvetna om vad de får men de som yrkat avdrag i deklarationen är lite mer tveksamma. De har kanske inte räknat ut vad de får så ibland blir de positivt överraskade och ibland negativt överraskade.

Några glädjerop?- Det händer att de säger, oj då blev det så mycket, säger Annika Hammarberg.

I omgången av utbetalningar, som inleds idag, handlar det om dem som lämnade in en deklaration på papper. En av dom som väntar på skatteåterbäringen är Lina Fahlén i Söderköping, hon vet redan vad hon ska göra med pengarna.

- Klädinköp till mig och till barnet, absolut pengar är alltid välkomna.

40 000 har kvarskatt
Men det är ju inte alla som har förmånen att gå i drömska funderingar på vad man ska göra för pengarna som dimper ner på kontot i dagarna. Benny Lönn är en av 40 000 i Östergötland som istället ligger på minus i deklarationen.

- Jag har redan betalt in pengar. Jag är avundsjuk som tusingen, hade köpt ny bil direkt.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista