Psykiatriker ratar nollvision för självmord

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) vill ha en nollvision för självmord i Sverige. Det gick hon ut med i våras.

Men det är inget bra förslag, tycker psykiatrikern Thomas Eriksson i Linköping.

- Det jag kan se som en fara med att ha en nollvision med den här typen av medicinskt problem är att man inte ser det som just ett medicinskt problem, säger Thomas Eriksson.

- Då tycker jag att vi ska ha nollvision vad gäller sjukdom överhuvudtaget. Vi ska inte ha några människor som dör i sjukdomar och jag vet inte vilken politiker som skulle ställa upp på det.

Ökar igen
Självmorden har börjat öka i Sverige efter att ha sjunkit i ungefär 20 år. Men en nollvision, som Maria Larson vill ha, fungerar inte i vården menar Thomas Eriksson. Det säger han trots att han äger och driver Redakliniken i Linköping  där man i hsöt planerar att ihop med landstinget testa en ny metod för att hitta självmordsbenägna personer. Förhoppningarna kring metoden är stora bland forskare och på kliniken. Men Thomas Eriksson vill ändå hävda att en vård helt fri från självmord inte vore sund.

- Innebär det övervakning, innebär det att man kedjar fast patienterna? Det kommer alltid att vara en möjlighet att ta sitt liv, sen kan man tycka vad man vill om den möjligheten. Men det innebär inte att vi ska acceptera den nivå som vi har idag. Jag tycker att ambitionsnivåer ska sättas i förhållande till vad som är realistiskt att uppnå.

Raina Medlius
raina.medelius@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista