Kräftfiskepremiär i Vättern i kväll

Ikväll börjar det stora kräftfisket i Vättern. 300 meter ut från stranden är det fritt fram för vem som helst att pröva fiskelyckan.

I Vadstena och Motala är det dessutom tillåtet att fiska kräftor direkt från stranden förutsatt att man är bosatt i någon av kommunerna. Men att stoppa dem som inte är kommuninvånare är det inte fråga om.

- Vi tänker oss i sådana fall att de har bekanta i Motala som de kan fiska med. Vi har inga poliser ute på det sättet för att vara tillsynsmän utan de är där mer som informatörer, säger Tony Westling som ansvarar för kräftfiskefrågor i Motala kommun.

Tre fiskeredskap per hushåll
Klockan sex i kväll kan Motalaborna kasta i sina mjärdar och håvar från stranden vid Motalaviken. Tre fiskeredskap per hushåll är tillåtet.

Någon större kontrollapparat är det alltså inte frågan om, vare sig av antalet redskap eller om de som fiskar verkligen är Motalabor. Detta trots att länsstyrelsens båt som har till uppgift att kontrollera fisker vandaliserades i förra veckan av vad polisen tror var tjuvfiskare på jakt efter vätternkräftor.

Finns i överflöd
I Vadstensa är fisket begränsat till vallgraven vid slottet. Även för dem som inte är skrivna i någon av de två kustkommunerna har möjlighet att dra upp kräftor. Från och med ikväll och fyra helger framåt är det tillåtet för vem som helst att fiska i Vättern, under förutsättning att man håller sig minst 300 meter från land.

Någon risk för att det fria fisket skulle göra slut på kräftorna ser inte Tony Westling.

- Det jag har hört av dem som är kunniga är det ingen risk att vi fiskar ut beståndet av kräftor i Vättern. Det finns de som tycker att man kunde ha ännu fler tider för fisket. Men det är nog kul att ha en viss period på året. Blir det för långa perioder så blir det inte det här tillfället och möjligheten på samma sätt som nu.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista