Oppositionen kritisk till hamnaffären

Den politiska oppositionen i Norrköping är kritisk till hamnaffären.
- Affären är mycket olycklig. Hamnen kommer tappa affärsmässig kompetens när kommunen tar över, säger Jörgen Rundgren (m).

Norrköpings kommun har ägt 40% av hamnbolaget medan näringslivet ägt övriga aktier. Lantmännen och Holmen har haft det största aktieinnehavet.

Under fredagsförmiddagen offetnliggjordes att näringslivet nu lämnar Norrköping hamn och stuveri.

”Sammantaget innebär det här en mycket dålig affär för hamnen, den kommunala servicen och norrköpingsborna. Affären rycker undan 10 - 11 miljoner kronor i ränteinkomster som annars skulle satsas i skolan eller omsorgen”, skriver Rundgren i en kommentar.

Han får medhåll av näringslivspolitiskt ansvarig för folkpartiet i Norrköping, Mats Turesson:

- Hamnen är mycket viktig för Norrköping, och det breda ägandet av hamnbolaget som funnits har varit bra. Därför är det olyckligt och svagt att Mattias Ottosson inte ens har försökt hitta andra privata ägare när de nuvarande vill sälja.

”Olyckligt läge för Norrköpings hamn”, säger Margaretha Ericsson, oppositionsråd för kristdemokraterna samt Karin Jonsson, oppositionsråd för centerpartiet i en kommentar.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista