Tysk ståljätte tar över Boxholm Stål

Uppdaterad version kl. 18:08
Den tyska ståljätten Schmolz och Bickenbach köper Boxholm Stål, med 80 anställda. Nu planeras för nyanställningar i länet.

- Vi säkrar de långsiktiga leveranserna av råvaror, vilket är väsentligt för de produkter vi håller på med, säger Mikael Nissle, vd för Boxholms stål.

Schmolz och Bickenbach är ett multinationellt företag med 11 000 anställda som förra året gjorde en vinst på drygt 2 miljarder kronor.

Uppköpet togs emot positivt av personalen enligt Nissle.

- Det kan bli tal om nyanställningar, hur många är för tidigt att prata om, säger Mikael Nissle.

Nu återstår bara att konkurrensmyndigheterna godkänner affären innan det är i hamn. Boxholms Stål kommer att behålla sitt namn även om ägarna blir tyska.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se
Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

FAKTA: BOXHOLM STÅL

Boxholm Stål AB blev eget aktiebolag 1984 och är ett helägt dotterbolag till Boxholms AB. Övriga företag i gruppen är: Boxholm Mejeri AB, Sonoform AB och AB Alvenius Industrier. Företaget var tidigare en enhet inom Boxholms AB, som har järnbruksanor från 1700-talet. Verksamheten är helt specialiserad på kalldraget stångstål. Huvudkontor ligger i Boxholm i Östergötland och sysselsätter ca 80 personer. Huvudparten levereras till svensk verkstadsindustri.
Källa: Boxholm Stål

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista