Mjölkprishöjning äts upp av höga foderkostnader

Arlas höjning av mjölkpriset välkomnas av mjölkbönderna.

Men prisökningen på mjölk äts upp av de ökade kostnaderna för spannmål.

Arla höjde mjölkpriset med 15,8 öre i veckan, över förväntan tycker Lars Nilsson som tillsammans med sin dotter Maria driver lantbruk på Vikbolandet.

Nu hoppas de och andra mjölkbönder att efterfrågan på mjölk i och utanför Europa så småningom kommer driva upp priset ytterliggare.

Grisproducenter drabbas hårt


Värre är det för lantbrukare som föder upp grisar. De är extremt beroende beroende av spannmål eftersom det är det grisarna föds upp på, och då grisköttet snarare sjunkit i pris jämfört med mjölken drabbas de hårt.

Osäkert om nysatsningar


Hur det ökade mjölkpriset kommer påverka svenskt lantbruk som präglats av att allt fler bönder slutar med mjölkproduktion är svårt att säga, Lars Nilsson tror dock att prishöjningen har stor betydelse.

- Jag tror att höjningen är tillräcklig för att få en del att fortsätta med mjölkproduktion, men jag tror inte den är tillräcklig för att få spannmålsgårdar till att satsa på en produktionsgren till, för nu kan de tjäna mer på att sälja spannmål, säger Lars Nilsson.

Bygger ut för fler mjölkkor


Ladugården på Odenstomta byggs nu ut för att kunna producera ännu mer mjölk och Maria Nilsson som så småningom skall ta över gården tror på just mjölkproduktion, även om det är osäkert hur marknaden kommer se ut.

- Jag hoppas att samhället fortsätter att efterfråga mjölk och mjölkprodukter. Jag hoppas kunna fortsätta med det här, för det är något jag har drömt om att få jobba med sedan jag var liten.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista