Utbildningsministern för frivilliga sammanslagningar av universitet

Utbildningsminister Lars Leijonborg ser gärna att högskolor går ihop - om de själva vill.

Uttalandet kommer sedan Högskolverkets nye chef, linköpingsbon Anders Flodström sagt att han vill se en bantning av antalet universitet från dagens 14 till fem.

Flodström ser gärna att Linköpings universitet blir kvar. Utbildningsminister Leijonborg säger att regeringen inte tänker kommendera universitet och högskolor att gå samman.

-Men vi ser mycket positivt på kombinationen sammanslagning eller samarbete och profilering - att man i en region söker ett tätt samarbete och att varje lärosäte därmed kan profilera sig, säger Leijonborg till TT.

Regeringens utredare Dan Brändström lägger i höst ett betänkande om hur de statliga pengarna ska fördelas till lärosätena. Även han har efterlyst ”större och slagkraftigare enheter”.

FAKTA: HÖGSKOLOR OCH UNIVERSITET

Det finns 14 statliga universitet i landet, och två stiftelseägda. Dessutom finns 22 statliga högskolor och elva som drivs av enskilda huvudmän. De fyra största lärosätena är universiteten i Göteborg, Lund, Uppsala och Stockholm med 40 000-50 000 hel- och deltidsstudenter vardera. Minst är privata Gammelkroppa skogsskola med 18 studenter.

Källa: HSV (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista