Moderat kritisk mot allt för många kommunala bolag

Linköpings kommun har alldeles för mycket verksamhet i kommunala bolag.

Det anser en av de borgeliga majoritetens egna företrädare moderaten Jan Åndell.

– Omsättningen i kommunen är 14 miljarder och om sju miljarder ligger inom kommunala bolag så hindrar ju det möjligheten för allmänheten och journalister att få insyn i den verksamhet som kommunen bedriver säger Jan Åndell.

Han anser att det är alldeles för stor del av den kommunala verksamheten som ligger i kommunala bolag.

Tycker inte om bolagspartister

Jan Åndell tycker också att det är svårt att förena rollen som politiker med att sitta i styrelsen för ett eller flera kommunala bolag.
Styrelseuppdraget riskerar att väga tyngre än uppdraget från väljarna menar Åndell.

– Jag tror att det är kommunalpolitikern som tar stryk. Det är väl inte för inte som många kallar dom som sitter i bolagsstyrelser för bolagspartister säger Jan Åndell.

Kritisk till fler kommunala bolag

Moderaten Jan Åndell är särskilt kritisk till kommunledningens planer på att starta ännu ett kommunalt bolag, Waste to energy som ska exportera kunnandet inom avfallhantering på Tekniska verken.

Tidigare i sommar tog därför Jan Åndell det ovanliga steget genom att anmäla den kommunledning där hans eget parti moderaterna är det största partiet, till länsrätten för att den bryter mot kommunallagen.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista