Medeltida miniatyrer lockar golfare i Vadstena

I Vadstena har den nya minigolfbanan bakom slottet blivit en riktig turistmagnet under sommaren. På grund av att spelet sker på konstgräs beskrivs banan som en blandning mellan minigolf och vanlig golf. Bland hålen återfinns dessutom miniatyrer av kända medeltida byggnader i Vadstena.

- Sommaren har varit fantastiskt bra. Bortsett från två riktigt dåliga dagar när det regnade så att vi inte såg någon ljusning på himlen, har det gått jättebra, säger föreståndaren Lisbeth Lidholm-Carlsson.

Den nya golfbanan har 12 banor eller hål och underlaget är alltså grönt konstgräs. Det liknar mest en samling golfgreener som trängts ihop på den plats där den gamla minigolfbanan låg bakom slottet.

Det som verkligen gör banan speciell är dock miniatyrerna av en rad kända medeltida byggnader i Vadstena. Det handlar bland annat om Rådhuset, Slottet och Rödtornet och på en av banorna ska bollen slås genom Mårten Skinnares hus. Enligt Lisbeth Lidholm-Carlsson lockar modellerna också turister att besöka originalen:

- De kommer hit och så undrar de vad det är för byggnader och så läser de på och frågar ungdomarna som arbetar här och sen säger de att då måste vi ju gå upp och titta på dem.

Olof Sjölander
olof sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista