Allt färre östgötar klarar körkortsprovet

Allt färre östgötar klarar körkortsprovet och allra sämst går det för de förare som kör upp privat. Det visar Vägverkets halvårsstatistik. Av de drygt 7500 personer i Östergötland som gjorde teoriprovet under det första halvåret i år blev mer än hälften underkända.

-  Vi tror att det är fler och fler som chansar. Man lägger alltså inte ner tillräckligt mycket tid för att nå upp till kravnivån och på så sätt krävs det ju fler prov för att man ska bli godkänd, säger Per-Olof Nilsson, avdelningschef för förarenheten sydöst på Vägverket.

Markant ökning
Antalet personer som kuggas i teoriprovet har ökat markant under de senaste åren. Under det senaste halvåret i år underkändes hela 55 procent av alla som gjorde teoriprovet. Det kan jämföras med 27 procent under samma period år 2000.  

Får konsekvenser
När det gäller själva uppkörningen är tendensen densamma. År 2000 klarade 72 procent uppkörningen. Idag ligger den siffran på 57 procent och de allt sämre resultaten får konsekvenser för alla blivande bilister, menar Per-Olof Nilsson:  

- Ja, det innebär ju att vi får längre väntetider eftersom det går åt fler prov för att få fram en godkänd elev.

Tahir Yosef
tahir.yosef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".