Halvårs väntetid på tandställning

Sex månader, så lång är väntetiden för barn och ungdomar i länet att få tandställning.

Samtidigt nekas ett flertal unga att få tandreglering - av dem överklagar ett 30-tal personer varje år tandvårdens beslut.

- Det ska bli kul att komma hem och få visa kompisarna, säger 13-åriga Elin Johansson från Boxholm, som precis blivit av med sin tandställning.

Elin Johansson är en av de 1 500 barn och ungdomar som varje år får tandreglering hos specialisttandvården i Östergötland. Behandlingen betalas via skattsedeln och idag är det en väntetid på omkring ett halvår.
Utbildar specialister
En rimlig nivå, tycker Thomas Björnestedt som är chef för tandregleringen i Östergötland.

I andra län, som Jönköping, är väntetiderna upp till två år, och det saknas specialisttandläkare. Men i Östergötland finns de tandläkare som behövs, enligt Thomas Björnestedt.

- Vi utbildar specialister i egen regi här i Östergötland och av den anledningen kan vi också rekrytera.

30-tal överklagar
De vanligaste justeringarna gäller sneda eller utstående tänder. Båda är ärftliga åkommor och 30 procent av barnen i länet får tandreglering.

Inför varje beslut görs en bedömning och varje år överklagar nästan 30 personer i Östergötland specialisttandvårdens beslut . Thomas Björnestedt är inte särskilt bekymrad över det.

- En trend i samhället, där man ska se bra ut och se vältränad ut. då kommer tänderna in här också. Där kommer man ju i en någon sorts diskussion om vad som är samhällets åtagande.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".