Självmord på korttidsboende utreds

Efter att en äldre man, inskriven på ett korttidsboende, begått självmord ser nu Söderköpings kommun över sina rutiner inom äldreomsorgen och hur samarbetet med landstingets vuxenpsykiatri fungerar.

Mannen hade vid flera tillfällen hotat att ta sitt liv.

Det var i mitten av juli som en äldre man inskriven på ett korttidsboende i Söderköping tog sitt liv. Mannen hade vid flera tidigare tillfällen hotat att ta sitt liv och bara fyra dagar innan han begick självmord även förklarat för personalen exakt hur han skulle gå till väga.

Då kontaktades vuxenpsykiatrin som träffade mannen men inte bedömde honom som akut självmordsbenägen. Dagen efter besöket hoppade mannen från fönstret på andra våningen på korttidsboendet och avled.

Trots att mannen vid flera tillfällen hotat att ta sitt liv och ibland gått så långt som att stå i fönstret, skickades han inte till behandling inom psykiatrin och han fick inte övervakning dygnet runt som kan ges till personer som löper risk att begå självmord.

Ingalill Malmsjö socialchef tycker inte att kommunen brustit i omsorgen.

–Då skulle man ha en personal ständigt vid sidan om den här personen och det har vi bedömt tillsammans med psykiatrin att det inte var aktuellt säger Ingalill Malmsjö.

Nu kommer socialförvaltningen i Söderköping se över arbetet tillsammans med vuxenpsykiatrin inom landstinget.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".