Fästingborttagare blev världssuccé

För många svenskar är fästingarna en av sommarens värsta plågor. Det gäller dock inte för Lars Laxvik från Opphem i Kinda kommun. Hans patenterade uppfinning - en speciell modell av fästingborttagare - säljs numera i 100 000-tals exemplar över hela världen.

- Som jägare och hundägare hade jag provat alla fästingsplockare som fanns på marknaden och tyckte att de var skräp och då tänkte jag att jag får väl göra en till mig själv i alla fall, säger Lars Laxvik i Opphem om hur idén till hans  patenterade fästingborttagare föddes.

Numera säljs hans uppfinning i 80 000 exemplar om året bara i Sverige. Ännu fler exemplar går på export. I nuläget säljs den östgötska uppfinningen i över 20 länder runt om i världen.

- Man vet ju aldrig hur bra en produkt blir som man håller på att konstruera, men den här hamnade helt rätt, säger Lars Laxvik, som numera arbetar med produktionen av fästingborttagare på heltid. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".