Brister i cellprovskontroller

Få svenska landsting klarar EU-målen för den cellprovtagning som ska förhindra livmodercancer. Det visar en rapport som Dagens Medicin presenterar idag. 

EU:s målsättning är att 85 procent av alla kvinnor ska testas. I Östergötland ligger antalet testade kvinnor idag på runt 70 procent.

I den rapport Dagens Medicin presenterar idag hamnar Östgötalandstinget i botten med endast 60 procent testade kvinnor. Riktigt så illa är det dock inte längre.

- Den statistiken är från 2002. Idag så ligger vi på över 70 procent, säger Ann Josefsson, verksamhetschef på kvinnokliniken i Linköping.

Hon tillägger att landstinget i Östergötland under de senaste åren förändrat flera av sina rutiner runt provtagningarna och trots att det fortfarande är långt kvar innan EU-målet är uppfyllt ser hon positivt på framtiden:

- Vi tycker idag att vi har en organisation som är fullgod och min bedömning är att vi inom ett till två år ska nå upp till de mål som satts upp för den gynekologiska cellprovskontrollen. 

Tahir Yosef
tahir.yosef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".