Politisk vilde kan sätta stopp för budgetförslag i Motala

Motala kommuns ekonomi ser allt ljusare ut. Nästa år vill de styrande satsa 41 miljoner kronor utöver budgeten. Pengarna vill ”Nystart Motala” satsa på ett nytt äldreboende och fler dagisplatser.

Men sedan SPI skakats av ett internt bråk så har en av ledamöterna blivit politisk vilde.

- Jag tycker budgeten är balanserad och att vi försöker genomföra det vi lovade i samband med valet, säger Eva Isaksson Ribers, moderat kommunalråd i Motala.

Den minskande arbetslösheten och inflyttningen till Motala, gör att det ser ljust ut dom kommande åren för Motalaborna. 

Politisk vilde
Trots att kommunen satsar 41 miljoner kronor utöver budgetramen, räknar ”Nystart Motala”, med de fyra borgerliga partierna, miljöpartiet och SPI, att överskottet nästa år kommer att hamna på 37 miljoner kronor.

Men förslaget måste godkännas av kommunfullmäktige. Där har ”Nystart Motala” stött på problem. För Anna-Lisa Hagenborg har hoppat av SPI efter ett internt bråk. Lämnar hon även ”Nystart Motala” skulle det väga jämt mellan vänsterblocket och den regerande koalitionen Nystart Motala.

(s) ointresserade
Men Anna-Lisa Hagenborg har ännu inte bestämt sig för vilka hon kommer att rösta med.

- Det kan jag inte svara på just nu. Budgeten har jag precis fått i min hand. jag ska nu kolla över den noga, säger Hagenborg.

Det moderata kommunalrådet Eva Isaksson-Ribers hoppas kunna övertala Anna-Lisa Hagenborg att stanna kvar i ”Nystart Motala”. Socialdemokraterna i Motala säger sig inte försöka locka över Hagenborg till vänsterblocket.

- Vi har inga sådana planer, vi är den konstalation vi är idag, säger socialdemokraten Karl-Axel Molinder.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".