Foto: Pelles Photo, Kisa

Stor räddningsstyrka bekämpade brand i pelletsfabrik

Uppdaterad version kl. 17.00
Elva brandbilar och ett 40-tal brandmän bekämpade under torsdagen branden i pelletsfabriken Neova i Forsnäs utanför Österbymo i Ydre kommun.

Släckningsarbetet var besvärligt och först under eftermiddagen var branden under kontroll.

Lastmaskinförare Kim Östh var en av dem som fanns i pelletsfabrikens torkbyggnad när elden bröt ut.

– Det slog lågor upp i våran kanal i taket och vi tog en brandslang men det var ingen idé berättar Kim Östh.

Sju räddningstjänster på plats
På eftermiddagen pågick eftersläckning i takkonstruktion och processanläggning och beräknades fortsätta även under kvällen.

Mellan 30 och 40 brandmän har arbetat med släckningsarbetet. Räddningstjänsten i Österbymo fick kalla in hjälp från Eksjö, Tranås, Jönköping, Nässjö, Vetlanda och Kinda.

Larmet kom strax efter klockan halv tio, troligen har branden startat i en tork på fabriken. Tonvis med träspån fanns i och utanför fabriksbyggnaderna och i inledningsskedet var 25 rökdykare inne i fabriken.

Nils-Erik Johansson, platschef på företaget i Forsnäs, berättar att man redan före branden visste att något var fel i torkprocessen.

– Vi hade indikationer på att det inte fungerade riktigt bra men vi hann inte med att göra något för när vi öppnade och syresatte så var en gnista före oss, säger Johansson.

Under fredagen räknar polisen med att inleda en teknisk undersökning av brandplatsen.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se
Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se
Raina Medelius
raina.medelius@sr.se
Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".