Ökat byggande av äldrebostäder

Byggandet av äldrebostäder tycks ta fart. Under sommaren har kommuner från hela landet ansökt om regeringens investeringsstöd för att bygga mer än 1 400 lägenheter i särskilt boende. Östergötland är ett av de län som lämnat in flest ansökningar.

Sedan investeringsstödet på 500 miljoner infördes 1 juni har länsstyrelserna tagit emot 38 ansökningar för att bygga 1 113 nya lägenheter och bygga om 322 lägenheter. Totalt har kommunerna hittills sökt bidrag för 166 miljoner kronor.

Listan över ansökningar toppas av Stockholms län följt av Halland, Gävleborg och Östergötland.

Jämfört med förra året har planeringen av särskilt boende ökat med 39 procent, visar Boverkets bostadsmarknadsenkät.

Ökad insikt
Enkäten visar att insikten om att det behövs fler äldreboenden har ökat bland kommunerna. För två år sedan uppgav 70 procent av kommunerna att behovet av platser var täckt och förra året var siffran 61 procent. I årets enkät uppger 47 procent av kommunerna att de har tillräckligt med platser.

-Det finns en ökad insikt ute i kommunerna om behovet och det tror jag påverkar intresset. Vi ska fortsatt noga följa hur det utvecklas. Förhoppningen är att alla pengarna går åt, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson som gläds åt ansökningarna.

De många berättelserna i medierna om människor som inte får den plats i äldreboendet som de blivit lovade liksom de införda sanktionsavgifterna för kommuner som inte verkställer sina egna beslut har bidragit till insikten, tror hon.

Det nya investeringsstödet ska stå för ungefär tio procent av byggkostnaden, är avsikten.

-Även om det är en mindre del av den totala kostnaden är det ett välkommet tillskott för att få bra ekonomi i den typen av byggnation, säger Maria Larsson.

Vill lämna villan
Även om många kommuner rapporterar om fortsatt brist på särskilda boenden även efter planerad utbyggnad så ökar inte behovet av särskilda boenden lika mycket som boendet för yngre äldre framöver.

Nästan varannan kommun pekar på stor efterfrågan på mindre lägenheter från medelålders och äldre som vill flytta från villan till en mindre bostad.

-Antalet personer som är 80 år och äldre ökar marginellt de kommande tio åren. Det är 65-åringarna som ökar och de är inte i särskilt påfallande grad i behov av särskilt boende, säger Kent Löfgren som är departementssekreterare på socialdepartementet.

TT

FAKTA: INVESTERINGSSTÖDET

Infördes 1 juni i år och fyra år framåt. Omfattar 500 miljoner kronor per år. Hittills har kommuner i 13 län ansökt om bidrag motsvarande 166 miljoner.

Stockholms, Hallands, Gävleborgs och Östergötlands län har ansökt om bidrag för flest nybyggda lägenheter. Regionerna Västra Götaland, Skåne samt Stockholms och Norrbottens län har ansökt om bidrag för flest ombyggda lägenheter.

Källa: Boverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".