Kameraövervakning ska förhindra självmord

Nu inleder Vägverket och Banverket i regionen projekt för att försöka förhindra självmord längs vägar och järnvägsspår.

- Självmord är ett stort problem för oss, säger Kenneth Stjerndorff på Banverket.

Förra året inträffade 26 självmord i Banverkets region öst, där Östergötland ingår. I år verkar siffrorna hamna på en liknande nivå.

Det är är i och för sig små siffror sett till hur många som totalt tar självmord i Sverige varje år, ca 1400 st, men Banverket vill göra vad dom kan, så nu testas nya metoder för att förhindra självmorden längst med spåren.

- Vi har ju staket som vi försöker hålla fräscha. Vi tittar också på kameraövervakning på stationerna, säger Kenneth Stjerndorff.

Från Vägverket har man inlett ett liknade projekt för att begränsa självmorden, till en början handlar det nu om att identifiera platser med en hög självmordsfrekvens för att sedan kunna sätta in åtgärder där.

- Vi försöker bygga upp hinder som försvårar att en person ska hoppa från en hög höjd, säger Hans Sundén på Vägverket.

Christina Turesson
christina.turesson@sr.se
i samarbete med SR Uppland

FAKTA: SJÄLVMORD

Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland svenska män och kvinnor i 30-årsåldern. 2004 registrerades 1 154 självmord i Sverige.

Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet föreslår kommunala ”haveriutredningar” som ska syna varje enskilt självmord som ett led i bättre förebyggande arbete. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".