Färre getingar - fler tvestjärtar

Den blöta och regniga sommaren har gynnat vissa insekter men missgynnat andra. Det har varit ont om getingar och bin medan man kunnat se fler tvestjärtar.

Men att denna sommar kommer påverka hur insektsfaunan kommer se ut i framtiden är inte alls säkert.

- Insekterna är anpassningsbara så för att se några storskaliga förändringar i insektslivet så går det nog åt fler somrar med dåligt väder, säger Håkan Andersson, biolog på miljökonsultföretaget Calluna i Linköping.

Den blöta och ganska kalla sommaren har gjort att vissa insektsarter som kräver sol och värme klarat sig dåligt. Det gäller till exempel getingar och fjärilar. Andra, som tvestjärtar, som föredrar fuktigt klimat har klarat sig bättre och många människor har i sommar fått balkonger och uteplatser mer eller mindre invaderade av just tvestjärtar.

Mindre kullar
Biologen och insektskännaren Håkan Andersson säger att det krävs mellan 5-10 år för att insektslivet skall förändras även om konsekvenserna av en blöt och kall sommar tillfälligtvis kan bli stora för djur som lever av insekter.

- Som till exempel svalor och små mesar som jagar insekter. Deras ungar måste ju ha mat precis hela tiden, man kan tänka sig mindre kullar.

Amiralfjärilen
Med klimatförändringarna kommer dock insektsfaunan i Sverige att förändras, och redan nu kan vi se exempel på det. Till exempel så har fjärilsarten amiral som tidigare inte kunnat övervintra i Sverige troligen lyckats med det nu.

- Vissa av amiralerna som flyger nu härstammar från individer som lyckats övervintra hos oss, säger Håkan Andersson.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

FAKTA: TIPS MOT TVESTJÄRTAR

Några exempel på åtgärder som sägs mota bort tvestjärtar: Lägg något av följande i brevlådan: vitpeppar, salt, kanel, nejlikor eller vitlök. Sätt fast en cirkelformad pappersbit på brevlådans fot. Det gör det svårare för tvestjärten att ta sig upp. Byt ut botten på lådan mot en plexiglasskiva. Tvestjärten tycker inte om ljus. Använd en bit blöt wellpapp som fälla. Lätt att plocka bort på morgonen. Lägg ut fuktig träull för att fånga in tvestjärtarna.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".