1 av 2
2 av 2

Dyrare att åka kommunalt - om du betalar ombord

Från och med den första september i år kommer en enkelresa med kollektivtrafiken i Norrköping och Linköping att kosta 40 kronor - om biljetten köps ombord. 

Det är Östgötatrafiken som genom att införa så kallade ombordavgifter nu tar ytterligare ett steg i arbetet med att få bort kontanthanteringen inom kollektivtrafiken.

- Tyvärr är det nog så att vi kommer att få en hel del upprörda resenärer på grund av det här, men det ingår ju i överenskommelsen med Kommunal och Arbetsmiljöverket så att vi känner att tyvärr måste vi göra så här, säger Sylvia Rydström, informationschef på Östgötatrafiken.

Dubbelt så dyrt
De nya avgifterna kommer att införas på samtliga tätortsbussar och spårvagnar i Norrköping och Linköping. Utöver biljettpriset på 20 kronor får de som väljer att köpa sin biljett av chauffören betala en så kallad ombordavgift på ytterligare 20 kronor.

Även att ladda sitt kort ombord på spårvagnarna och bussarna kommer att kosta extra. Där blir avgiften 100 kronor oavsett hur mycket pengar kortet laddas med.

Fler åtgärder
De så kallade ombordavgifterna är bara en av flera åtgärder som nu vidtas för att minska kontanthanteringen ombord. Tidigare i somras blev det till exempel möjligt att köpa biljetter via sms. Framöver ska man också kunna ladda sina kort via internet och kunna betala med bankkort ombord på bussarna och spårvagnarna.

- Där är vi inte än, men när det blir möjligt kommer vi givetvis inte att ta ut någon extra avgift för det, säger Sylvia Rydström.

Stor förståelse
Trots att hon räknar med viss kritik för de nya avgifterna betonar hon också att resenärerna överlag har stor förståelse för de åtgärder som vidtas:  

- Det vi har sett hitills är att våra resenärer har väldigt stor förståelse för de här problemen och hoten mot förarna. Hitills i år har resandet också ökat hela tiden och så har det sett ut även i sommar. Nu hoppas vi att det ska fortsätta så och att våra resenärer ska gå till våra försäljningsombud istället, säger Sylvia Rydström.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".