Många östgötska politiker positiva till förslag om nyval i kommuner

Många av de östgötska politikerna, oavsett partitillhörighet, är positiva till möjligheten att utlysa nyval i kommuner och landsting när partier inte kan hitta en politisk majoritet.

Det här i och med det förslag som partisekreterarna för de fyra regeringspartierna skriver om på DN debatt idag.

Vid en rundringning till partidistrikten i Östergötland är alltså många politiker positiva till förslaget om extraval, men i Motala där alliansen Nystart Motala har en mycket osäker majoritet är kommunfullmäktigeordföranden Nils-Ingvar Graan av en annan åsikt.

- Jag tror att det problem man vill lösa med ett extraval kanske kan förvärra situationen. Om man har ett missnöjesparti som har vågmästareroll och som med ett extraval  istället får en starkare ställning, kan jag inte se någon fördel, säger Nils-Ingvar Graan (kd).

Nyval endast möjligt på riksnivå

Som det är idag är det endast möjligt att utlysa nyval när regeringen inte kan fatta vissa politiska beslut, men den möjligheten saknas på kommun och landstingsnivå. Det här trots att det händer att kommunerna pågrund av avhopp eller splittring saknar en stark politisk majoritet. Under förra mandatperioden hade tillexempel Åtvidabergs kommun svårt att få en stabil politiskt majoritet.

Stor osäkerhet i många kommuner

Missnöjespartiernas framgång i senaste valet har skapat stor osäkerhet kring majortietsförhållandena i flera kommuner, tillexempel i Motala och Norrköping.

Till skillnad från Nils-Ingvar Graan i Motala ser socialdemkraternas ombudsman i länet, Lars Bengtsson, postivt på det nya förslaget från partisekreterarna.

- Jag tycker att det är ett bra förslag och ser det också som nödvändigt. Särskilt med tanke på att antalet småpartier troligen kommer öka.

Tahir Yousef

tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".