1 av 2
2 av 2
Carl Schlyter

(mp) vill återkommunalisera städning

Miljöpartister från Linköping åker till Norge nästa vecka för att samla argument för att införa den norska modellen där bland annat städning och vård återkommunaliserats.

I Norge har kommunerna startat bolag som står för servicen till kommuninvånarna och där personal och brukare har ett större inflytande över verksamheten.

EU-parlamentarikern Carl Schlyter, som nyligen flyttat till Linköping, säger till SR Östergötland att det lett till både en billigare och bättre service för norrmännen. 

- Det är bättre service till medborgarna, samtidigt som personalen mår bättre och har mindre sjukfrånvaro. Därför tycker jag det ska bli intressant att åka till Trondheim där det hela började.

Hur tycker du att Linköping ska agera?

- Ja, jag är ju nybliven linköpingsbo så jag ska nog inte ge råd ännu. Men när jag kommer tillbaka från resan, som jag gör tillsammans med lokalpolitiker från Linköping, så kanske jag har några råd att ge.


Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".