Guldärtan för Kristins böna

Hört talas om Kristins böna? En kokböna som odlats i Kisa-trakten i tvåhundra år. Men okänd för många tills ett tv-program nyligen efterlyste frön till äldre köksväxter. Då började bönans historia att kartläggas.

Nu får odlaren utmärkelsen Guldärtan.

Anne von Rosen i Tidersrum är en av få som odlar Kristins böna.

Under lördagen tilldelas hon utmärkelsen Guldärtan av POM, den nationella programmet för den odlade mångfalden, och länsstyrelsen för att ha bevarat den gamla kokbönan.

- Den är lik bruna bönan, man lägger den i blöt och kokar.

Hur god är den att äta?

- Den smakar ju inte så mycket, men den går att använda för att krydda eller använda till tilltugg, säger Anne von Rosen.

När Fröuppropet, i ett inslag i TV-programmet Gröna rum, efterlyste frö till äldre köksväxter hörde en äldre kvinna av sig. Då började ordföranden i Kisa hembygdsförening, Göran Djurstedt, söka svar på frågan.

Han har dokumenterat historien kring den gamla kokbönan som odlas i Kisa-trakten. Även han får utmärkelsen Guldärtan idag.

- Den kvinna som hade bönan skänkte en påse bönor innan hon dog, sedan dess började jag odla, säger Anne von Rosen.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".