Minskade socialbidragskostnader i Motala

I Motala minskar utbetalningarna av socialbidrag. Jämfört med första halvåret förra året så har kostnaderna minskat med 2,5 miljoner kronor.

Minskad arbetslöshet är en av förklaringarna, men det har också ställts högre krav på dom som söker socialbidrag, enligt socialnämndens ordförande, folkpartisten Maths Andersson.

- Det har blivit så att dom som anstränger sig för att få ett jobb då har ju det inneburit en positiv utveckling. men de som söker biståndet måste också visa att de legat i och tagit de jobb som erbjudits, säger Andersson.

Trots att kostnaderna för socialbidrag minskat i Motala så ligger kommunen fortfarande på en förhållandevis hög nivå, jämfört med andra kommuner. Men Andersson tror att utbetalningarna av socialbidrag kommer att fortsätta minska.

- Jag tror vi fortsätter på den inslagna vägen. Vi har ständigt under de senaste rapporterna fått en positiv utveckling, säger Maths Andersson.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".