Antalet akut omhändertagna flickor ökar

Dubbelt som många flickor i åldern 15-17 år blev akut omhändertagna i Östergötland 2006 som året dessförinnan.

Bland pojkar i samma ålder är det färre som blev omedelbart omhändertagna. Socialkonsulent Per Karlsson på länsstyrelsen som gjort undersökningen, säger till SR Östergötland att flickor har det svårare i dagens samhälle.

Det handlar om utagerande flickor som missbrukar narkotika som kan ha rymt hemifrån eller rör sig i kriminella kretsar.

Omedelbart omhändertagande är den kraftfullaste åtgärden som socialtjänsten har att tillgå.

Dubbelt så många flickor omhändertas alltså, däremot har antalet omedelbart omhändertagna pojkar minskat i Östergötland. Per Karlsson på länsstyrelsen, som gjort undersökningen, tror att den skillnaden kan bero på att flickor är mer utsatta i dagens samhälle än tidigare.

- Jag tror att flickor har det besvärligare idag jämfört med tidigare, det kan vara en del av förklaringen. Historiskt sätt har man jobbat mer med utagerande pojkar, man har inte hittat formerna för att jobba med de utagerande flickorna, säger Per Karlsson.

Länsstyrelsen gör nu en genomgång i hur kommunerna arbetar med utsatta barn och enligt Per Karlsson verkar det som att hjälpen till ungdomar som har det svårt får hjälp alldeles för sent.

- De kommer in i ett för sent skede, det har oftast gått väldigt långt innan man sätter in åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".