Hamnen i Motala.

Västra länsdelen växer

Turistnäringen ökar i Östergötland och några små kommuner växer mer än Linköpings tätort.

Det är en del av vad som kommer fram i den omvärldsanalys som professor Reinhold Castensson vid Linköpings universitet gjort av länets västra del.

Turistnäringen har under många år diskuterats och kritiserats internt i länet för att fungera alltför dåligt. Men nu tycks det alltså ha vänt.

Besöksnäringen ökade med 5,5 procent i Östergötland mellan 2005 och 2006, sett till antalet övernattningar. Preliminära siffror för i år visar att ökningen hittills ser ut att vara ännu större.

Det här är en del av det som kommer att tas upp på Framtidsdagarna i Motala i slutet av september. Bakom arrangemanget står bland annat de kommunala bostadsbolagen i den västra östgötaregionen, dit även Tranås räknas.

Stora skillnader inom länet

Ydre, Ödeshög, Åtvidaberg och Valdemarsvik minskade sin befolkning första halvåret i år, men det finns också tecken på mer positiva förändringar, säger Reinhold Castensson.

- Flera av kommunerna i den västra länsdelen, och Tranås, ökar sin befolkning och växer snabbare än Linköpings tätort.

Oroande att Ostlänken dröjer

Det som oroar professor Reinhold Castensson är att kommunerna inte lyckats med lobbyarbetet för den viktiga infrastrukturen.

- De stora järnvägssatsningarna har skjutits på framtiden igen, något vi tycker är illavarslande. Det innebär att vi kommer att vi kommer att tappa i tillväxtpotential.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".