Försökte pressa företagsledare på pengar

En 39-årig man från Örebro åtalades idag efter att ha försökt pressa en högt uppsatt chef i ett börsnoterat företag i Östergötland på pengar. Mannen är misstänkt för försök till grov utpressning.

Det var i juni som företagsledaren och hans familj fick ett brev hem till bostaden i Linköping med posten. Brevskrivaren förklarade att familjen var kartlagd, deras fritidsintressen och barnens och föräldrarnas rörelsemönster. I brevet hotades familjen till livet om de inte överlämnade en miljon kronor.

Satt häktad i Örebro
När polisen i Östergötland påbörjade spaningsarbetet efter brevskrivaren fann de den nu åtalade 39-åringen. Då satt han häktad i Örebro misstänkt för utpressningsförsök mot sin före detta flickvän. När mannens dator undersöktes hittades brevet som skickats till Linköpingsfamiljen. Mannen dömdes i Örebro tingsrätt för utpressningsförsöket mot den före detta flickvännen och häktades därefter även i Linköping.

Bara tillfälligheter från fullbordat brott
Mannen nekar till alla anklagelser och hävdar att det är andra personer som använt hans dator. Åklagaren Britt Louise Wiklund anser att brottet bör betecknas som grovt på grund av hela familjen hotats och den höga summan som begärts för att lämna dem i fred.

Hon menar också att det bara varit tillfälligheter som gjort att brottet inte fullbordats. Rättegången hålls på fredag.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".