Ovanligt trädgårdsfynd blir delikatess på Linköpingskrog

En kvinna i Bestorp utanför Linköping gjorde i slutet av förra veckan ett ovanligt fynd i sin trädgård. Det handlar om ett ovanligt stort exemplar av vit tryffel - en riktig delikatess i krogbranchen.

- Hon ringde till mig och sa att hon hittat någon svamp och eftersom jag använder mycket svamp på min restaurang blev jag nyfiken. När jag sedan fick se svampen såg jag ju att det var vit tryffel, säger krögaren Meir Vaknin som inte var sen att plocka fram plånboken när han fick höra talas om fyndet.

Den vita tryffeln växer normalt sett bara i Italien och i delar av Jugoslavien och Meir Vaknin berättar att han haft svårt att få sina italienska kollegor att överhuvudtaget tro på att han kommit över ett östgötskt exemplar av den ovanliga svampen:

- De trodde inte att det fanns vit tryffel i Sverige, säger Meir Vaknin som beskriver känslan som en ”all time high” inom gastronomin.

I minst ett halvår räknar han nu med att den runt ett kilo tunga delikatessen ska räcka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".