Första skoldagen för många östgötska sjuåringar

I dag börjar höstterminen på de allra flesta skolor i länet. Bara i Linköping är det dags för drygt 1 700 sjuåringar att börja första klass och enligt Ebba och Linn som idag började ettan i Tanneforsskolan är det stor skillnad mellan sexårsverksamheten och den riktiga skolan:

- Nu får vi sitta i bänkar och inte på golvet och så har vi fröknar.

De båda förstaklassarna berättar också att en av dem kan läsa lite redan, medan den andra inte kan.

- Det är min storasyster som har lärt mig, säger Ebba.

Några i varje klass
Enligt Irene Andersson som arbetar som lågstadielärare på Tanneforsskolan har antalet barn som kan läsa redan när de börjar i första klass varit ungefär lika stort under många år: 

- Det känns som om det är ganska stabilt, det är några stycken i varje klass, säger hon.

Barnprogram påverkade
Däremot minns hon att en rejäl ökning kunde noteras när det populära barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter började sändas i TV på 70-talet.

- När jag kom ut som lärare, det var innan det programmet började sändas, då var det betydligt färre som kunde läsa och skriva, säger Irene Andersson.

Hon säger också att det inte finns någon anledning att försöka skynda på läsutvecklingen hos sina barn.

- Har de intresse för det innan ska man naturligtvis utnyttja det, men annars lär de sig läsa när de börjar skolan. Det är det vi ägnar oss i ettan.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".