1 av 2
Passagerarbåten Juno på Göta Kanal
2 av 2
Susanne Landqvist

Lysande sommar för turistnäringen

Turismen i Östergötland verkar har slagit nya rekord under den gångna sommaren. Trots att den officiella statistiken ännu inte är sammanställd konstaterar Östsvenska Turistrådet att länet har haft en av sina bästa säsonger någonsin. 

- Allt har i stort sett ökat, säger Susanne Landqvist på turistrådet.

Rent vädermässigt lär den gångna sommaren inte gå till historien som någon direkt succé. Många är vi som suckat över kyliga sommarkvällar, obefintlig solbränna och bortregnade semesterdagar.

Bästa säsongen någonsin
För den östgötska turistnäringen i Östergötland verkar dock  vädret ha varit perfekt. Något måste man ju göra när man inte kan bada och trots att den officiella statistiken ännu inte är sammanställd konstaterar Östsvenska Turistrådet att nästan alla turistmål i länet rapporterar om en ökning av antalet besökare på tio procent eller mer: 

- Alla de samtal vi har med våra turistföretag i Östergötland pekar på väldigt höga ökningar. Många av våra småföretag pratar om att de aldrig haft en sån säsong som denna, säger Susanne Landqvist.

Djurparken och kanalen lockar
Särskilt stor tillväxt visar inte oväntat de största turistattraktionerna i länet Kolmårdens djurpark och 175-årsjubilerande Göta Kanal. 
Men även många av de mindre turistmålen kan se tillbaka på en fin säsong. I Norrköping har till exempel antalet besökare på Arbetets museum ökat med 35 procent jämfört med förra sommaren.

Målmedvedveten marknadsföring
Dessutom verkar antalet turister som väljer att övernatta i länet ha blivit fler. Såväl hotell som campingplatser rapporterar om oväntat god beläggning och även om vädret utan tvekan gjort sitt, finns det enligt Susanne Landqvist även andra orsaker till ökningen:

- Jo, men visst handlar det också om att vi under flera år jobbat väldigt målmedvetet med att Östergötland ska finnas med ute i olika marknadsföringssammanhang. Och vi jobbar ju på utlandet också och vi ser ju ökningar där både när det gäller tyskar, holländare, ryssar och andra nationaliteter så det är ju jättekul.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".