Norrköpingsbo med änglavakt i Phuket

Christoffer Marken från Norrköping överlevde den svåra flygkraschen på Phuket i Thailand igår. Från sin plats nära vingen kunde han få uppnödutgången och hjälpa flera andra att ta sig i säkerhet från det kraschade planet.

- När vi kom ut så haglade det ganska ordentligt och det blåste. Folk var i chocktillstånd. Vi sprang bort mot landningsbanan, efter ett par minuter kom det en del räddningspersonal men det var ganska dåligt med det faktiskt. Folk var helt chockade. Vi flyttade några personer till bakom en bil som stod vid landningsbanan. Det haglade i sidled och vi hjälpte olika personer som var skadade, säger Christoffer Marken.

Trodde det skulle vara värre
Minst 88 personer har omkom i kraschen, de flesta av dem var utländska turister. Två svenskar saknas fortfarande. Planet lyckades inte landa i det svåra vädret och gled av landningsbanan. Christoffer Marken klarade sig mirakulöst nog med ett sår i foten och en ömmande axel.

- Tyckte inte att det kändes som att vi slog i så illa faktiskt. Man har föreställt sig att det skulle vara värre. Men vi måste väl suttit väldigt bra till. Vi måste haft änglavakt, säger Christoffer Marken.

”Folk var apatiska”
När han själv satt sig i säkerhet försökte Christoffer Marken hjälpa andra som blivit värre skadade.

- Vi stod inte vid planet. Men de som kom ut och haltade de hjälpte vi. Jag fick bära en asiatisk kvinna som kom och stödde sig på någon som inte riktigt orkade. Folk var i chocktillstånd, de var helt apatiska. De bara satt i regnet. Vi sa åt dem att gå och sätta sig i lä vid räddningsbilen.

Bengt Ansell
bengt.ansell@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista