Ett år gammal maktfaktor. Men Lasse Pettersson Vrinnevilistan oroar fortfarande i Motala.

Ett år efter valet: Vrinnevilistan oroar fortfarande i Motala

Idag är det ett år sedan östgötarna gick till vallokalerna och bestämde att det skulle bli maktskifte i landstinget. Den borgerliga alliansen bildade majoritet med det nya partiet Vrinnevilistan.

Den oro som fanns i Motala för lasarettets framtid innan maktskiftet finns fortfarande kvar.

- Det är klart. Vrinnevilistan gick till val på att återställa sjukhuset i Norrköping och vi lever av samma påse pengar och någonstans måste pengarna tas ifrån. Det är klart att det drabbar oss alla andra i verksamheten, säger Maj Karlsson sektionsordförande för kommunal i Motala.

Som landstingsanställd i den västra länsdelen, har man förtroende för Vrinnevilistan?
- Nej, det tror jag inte. Jag har inget förtroende för Vrinnevilistan, det är ett ensaksparti.

Det blev en dramatisk valnatt i Östergötland. Det nybildade partiet Vrinnevilistan var en av de stora vinanrna. Man tog hem hela 12 mandat i landstinget. Partiets främsta syfte har varit att återställa Vrinnevisjukhuset så som det var innan de stora omstruktureringarna och på partiets hemsdia kan man läsa att man ser det som viktigt att hålla sjukvården levande, speciellt i länets östra delar.

Vrinnevilistans landstingsråd Lasse Pettersson tycker att den kritik som riktas mot partiet är obefogad.

- Jag tycker den är lite orättvis. Jag tycker inte alls att vi agerar som ett parti som bara ser till en länsdel utan vi ser till vården i hela Östergötland och det är vi som drivit frågan om akutläkare i Motala.

Kan ni och vill ni fortfarande fullfölja era krav på fullvärdiga sjukhus?
- Inte att återskapa Motala med förlossning och akut kirurgi och ortopedi dygnet runt. Det tycker jag inte att vi kan göra, det finns det absolut inte pengar till. Det skulle kosta förmodligen flera hundra miljoner kronor men Norrköping har fått de pengar som ska räcka till verksamheten.

Kan du förstå att man i Motala då tycker att det är orättvist när Vrinnevisjukhuset återställs fullt ut men inte Motala lasarett?
- Jag kan förstå det men samtidigt måste man förstå att det kostar väldigt mycket att hålla så många journlinjer. Det är brist i väldigt många personalkategorier och ska man då betala så mycket så att man får folk att komma dit blir det väldigt dyrt. Det skulle belasta hela Östergötlands sjukvård om man skulle bygga upp Motala igen och det är inte rimligt.

Carolina Blaad
carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista