Många lastbilsägare slarvar med besiktning

Arbetsmiljöverket i Linköping ska nu kontrollera så att lastbilsägare inte slarvar med besiktningen av bakgavellyftar och andra lyftanordningar på sina fordon.

- Är det så illa, som vi har anledning att befara, kör hälften av lastbilarna omkring med en otillåten bakgavellyft, säger Ingrid Wadin, arbetsmiljöinspektör i Linköping. 

I dag rullar 35 000 lastbilar med bakgavellyft på dom svenska vägarna. Fordonen ska besiktigas vartannat år men under en två-årsperiod har inte ens hälften genomgått besiktning.

- Vi tror, att många lastbilsägare inte känner till att bakgavellyften måste besiktigas separat, säger Ingrid Wadin. -Det ingår alltså inte i besiktningen av själva fordonet. Har sista datum för besiktning passerat, gäller körförbud.

Varje år rapporteras ett 50-tal olyckor där personer skadats av en bakgavellyft, men Arbetsmiljöverket tror att mörkertalet är stort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista