Rättegång om vapenhärvan i gång

I förmiddags startade rättegången om den vapenhärva som rullats upp i Norrköping efter polisens tillslag mot den organiserade gängkriminaliteten i början av augusti i år.

Sammanlagt står fem Norrköpingsbor inför rätta misstänka för grova vapenbrott. 

Upprinnelsen till tillslaget i början av augusti var en händelse som utspelade sig på Stockholmsvägen i Norrköping. Två av de män som nu står åtalade ska då ha hotat en bilist med flera vapen. När mannen i bilen försökte fly ska de båda männen ha följt efter honom på sin motorcykel och först när de körde omkull avbröts jakten.

Efter detta genomförde polisen husrannsakningar på flera platser i Norrköping. Ett flertal skarpladdade vapen beslagtogs och ett tiotal personer greps.  Nu står fem män, i åldrarna 19 till 26 år, inför rätta misstänkta för grova vapenbrott. Flera av dem är också misstänkta för grovt olaga hot och misshandel.

Under dagen har brott efter brott betats av av rätten, men så många svar från de åtalade har det inte blivit. Den 26-åring som i den inledande förhandlingen i förmiddags skulle redogöra för varför det funnits ett antal vapen i en bil han körde, var märkbart nervös och sa sig slutligen inte komma ihåg speciellt mycket från den aktuella kvällen. I likhet med sin 23-årige kamrat förnekade han dock brott.

På fredag fortsätter rättegången som av säkerhetsskäl hålls i polishuset i  Norrköping.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista