Längre vårdköer

Ett år efter valet är nu vårdköerna till specialistläkare mycket längre än ett år innan.

En jämförelse som landstinget i Östergötland har gjort visar att i år väntade 50% fler patienter på att träffa en specialistläkare jämfört med förra året.

Björn Hansson som jobbar med väntetiduppföljningen i Östergötland säger att det finns flera orsaker till de långa väntetiderna:
- Det är faktiskt så att en del kliniker har problem med läkarbemanning. Man har haft pensionsavvgångar och inte kunnat återbesätta läkartjänsterna i den takt man hoppats på. Och det är klart att har man mindre läkare på mottagningarna, så ökar ju antalet väntande patienter, tyvärr, konstaterar Björn Hansson.

En sammanställning som landstinget har gjort visar att väntetiderna för framför allt de patienter som ska besöka en specialistläkar ökat markant.

Maj förra året väntade 19 personer längre än tre månader på att träffa en specialistläkare på Barn-och kvinnokliniken i Östergötland, i år väntade drygt 100 patienter längre än vad vårdgarantin tillåter. En annan klinik som också fått mycket längre väntetider är ortopedicentrum där antalet patienter som väntat längre än tre månader har fördubblats på ett år. Väntetiderna för alla enheterna inom den specialiserade vården har ökat med hela 50 %.

Men allt är inte nattsvart

För de som behöver rådgivning har väntetiderna inte förändrats så mycket. Och för de som vill besöka en läkare inom primärvården har vårdcentralerna kunnat korta väntetiderna. En förbättring med endast en procent, men Björn Hansson tycker att det är en viktig trend:
- Det faktiskt på det sättet att det senaste resultatet, mars 2007, är det bästa vi ha mätt upp hittills. 87 % av patienterna fick komma inom sju dagar.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista