Ny infosida vid kriser

Det ska bli lättare för svenskar att hitta rätt information när det hänt en allvarlig olycka eller naturkatastrof någonstans i världen.

En nationell internetportal håller på att tas fram med telefonnummer, information och länkar för allmänheten i krislägen.

Uppdraget gavs av den förra regeringen 2004, före tsunamin. Ett femtontal myndigheter och organisationer deltar i arbetet med att bygga upp portalen som ska innehålla både uppdaterad information i krislägen, när väldigt många från olika håll i samhället är inblandade, men även mer allmänna upplysningar om hur svensk krisberedskap är uppbyggd.

Och den hade varit till nytta efter flyolyckan i Thaiand i söndags, berättar Ulf Strandberg som arbetar med projektet på krisberedskapsmyndigheten:
- På så sätt att vi kanske hade kunna förklara var man söker information vid sådana här tillfällen. Helt enkelt vara en guide, och bringa reda i vem som kan hjälpa dig med att svara på de frågor du har.

Saabs dotterbolag Combitech i Linköping står för projektledningen. Några av de övriga i projektet är Räddningsverket, UD, Skogsstyrelsen, Banverket och SMHI.

Adressen till sidan är krisinformation.se. Men ännu kan bara de som arbetar med portalen logga in där:
- I de små tester vi har gjort med  focusgrupper hos allmänheten så antyds det tydligt att det här kan vara till en  bra hjälp.

Kritik finns

Avsikten med den nationella informationssidan är inte att ta över mediernas roll, säger Ulf Strandberg:
- Båda måste finnas och göra sitt jobb.

En annan kritisk synpunkt på projektet är att det redan idag finns tillräckligt med information från olika håll vid en kris - från länsstyrelser, kommuner, räddningsverket och så vidare:
- Det kanske är just det som gör att vi behövs, att det finns så många alternativ att det inte är så lätt att veta var man ska få tag på rätt information, menar Ulf Strandberg.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista