Gunilla Persson, förbundordförande

Patient- och anhörigföreningar kritiska mot sjukvården

Patient- och anhörigföreningar i länet kritiserar landstinget för en allt sämre sjukvård. Ordförande för Handikappföreningarna i Östergötland, Agneta Lindqvist, är orolig för att gamla och handikappade kan drabbas hårt när sjukvården försöker tillämpa vårdgarantin.

Enligt Agneta Linqvist lägger den östgötska sjukvården mycket fokus på vårdgarantin och behandlar patienter efter den tid de har väntat på att få vård. Något som drabbar patienter som redan finns in i vårdsystemet eftersom vårdgarantin inte gäller den gruppen.

– Till slut så handlar det om akut sjukdom. det kanju vara riktigt drastiskt. Att man blir försämrad i sitt funktionshinder, i sin sjukdom och det kan ju bli katastrof, säger Agneta Lindqvist och hon tycker att folk borde få vård efter behov och inte efter hur länge de väntat i en vårdkö.

– Vi tycker alltså att man ska jobba för att den som har stora vårdbehov ska ha vården först.

Svårt för dubbeldiagnostiker
En annan grupp som anser sig vara helt bortglömd idag är de så kallade dubbeldiagnostikerna, det vill säga missbrukare med psykiska problem. Enligt Gunilla Persson, som är förbundsordförande för Föräldraföreningen mot narkotika, har den gruppen mycket svårt att få hjälp av sjukvården.

– Vi upplever att det är väldigt svåra kontakter. De flesta som kommer till oss de klagar just över att ”jag får ingen hjälp”.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista