Motala lasarett

Sjukhuschefer tror att verksamheter ska återställas innan årsskiftet

Ett år efter valet har Vrinnevisjukhuset i Norrköping och lasarettet i Motala inte fått igång alla de verksamheter som den borgerliga majoriteten och Vrinnevilistan lovade att återställa.

Men de ansvariga inom landstinget är optimistiska och tror att delar av de verksamheterna som försvann från de båda sjukhusen kommer att återställas innan årsskiftet.

– Vi får en förstärkt akutverksamhet och det innebär att vi får en förhöjd och förstärkt kompetens inom kirurgi och ortopediområdet som var de områden vi har saknat säger Martin Strömstedt, närsjukvårdsdirektör i Motala.

Stora förändringar stöddes först av de borgeliga partierna
Under förra mandatperioden drev socialdemokraterna igenom förändringar och neddragningar i länets sjukvård.
Akutmottagningarna i Motala och Norrköping bantades rejält och ortopedi, kirurgi och kvinnosjukvården organiserades om.
Ett förslag som stöddes av de borgerliga partierna då.

Men ett par år senare backade de borgerliga partierna och menade att de hade gjort fel.
Samtidigt lovade partierna att om de fick makten efter valet skulle de skjuta till mer pengar för att stärka de kraftigt bantade klinikerna.

Tar tid att starta om
Sten Ekdahl närsjukvårdsdirektör i Östra länsdelen säger att det tar lång tid innan alla de berörda verksamheterna kan vara i fullgång.
Det har tagit nio månader för ortopeden i Norrköping att börja operera patienter igen.

– Det går väldigt fort att dra ner verksamhet däremot tar det betydligt längre att köra igen. Det är först de senaste veckorna som ortopeden börjat operera höft- och knä proteser i Norrköping berättar Sten Ekdahl.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista