Bättre koll på tumörer med ny maskin

Idag invigs en ny maskin vid röntgenkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping som ska ge helt nya möjligheter att upptäcka tumörers spridning.

- Att kunna ställa bättre diagnoser och förhoppningsvis en bättre vård för våra cancerpatienter är en nödvändighet. Jag tänker att det handlar om att vi inte ska behöva överbehandla patienter i onödan, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (m) om vad den nya PET/CT-kameran ska användas till.

Kommer att behövas
Apparaten kostade 25 miljoner kronor och är till för patienter från Östergötland, Kalmar och Jönköpings län. De patienter som undersöks är få och noga utvalda av läkare. Men Marie Morell tycker att det är väl investerade pengar.

- Det är jättemycket pengar men jag fick idag höra att var tredje östgöte kommer någon gång att drabbas av cancer om tio år är det varannan som kommer att drabbas.

Likadana maskiner finns idag bara i Uppsala och Stockholm. De ger en mer fullständig bild av cancerceller i kroppen än dagens teknik. Tekniken ger också ökade möjligheter att mäta effekten av cancerbehandlingar.

Ska användas av flera landsting
Den nya utrustningen ska användas för tumörpatienter från hela sydöstra sjukvårdsregionen, förutom Östergötland även Jönköpings och Kalmar län.

- Att få en bra behandling som är mer exakt och där man kan utesluta biverkningar i så stor utsträckning som möjligt tror jag att väldigt många har behov och nytta av. Cancer är tyvärr en sjukdom som berör väldigt många.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista