Fängelse för lastbilschaufför efter dödsolycka

Den 27-årige lastbilschaufför från Rumänien som stått åtalad misstänkt för att ha orsakat dödsolyckan på E4:an i slutet av augusti i år, dömdes idag till åtta månaders fängelse av Linköpings tingsrätt.

Olyckan inträffade när chauffören plötsligt försökte göra en U-sväng mitt på motorvägen och en bilist körde rakt in i det 24 meter långa tivoliekipaget.

På olycksdagen var den 27-årige lastbilschauffören på väg från Borlänge till Trelleborg med en karusell och ett så kallat tivolifordon på släp. Under rättegången berättade han att han i vanliga fall arbetar för en cirkus i Rumänien, men att han nu var utlånad till ett svenskt tivoliföretag och att han aldrig tidigare kört ett ekipage liknande det han nu framförde.

Kraftig kollision
Han berättade också hur han, strax efter midnatt, plötsligt insåg att han var på väg åt fel håll på motorvägen och hur han trodde att han skulle hinna genomföra svängen utan att påverka den övriga trafiken.

Nu blev det inte så och kollisionen blev kraftig. Under rättegången vittnade den bilist som kom först till olycksplatsen om hur personbilen låg helt fastkilad under den tunga fordonet som blockerade hela körbanan.

Svart vägg
När ekipaget besiktigades efter olyckan visade det sig dessutom att det överhuvudtaget inte var godkänt för att köras på motorväg och att det nästan helt saknade reflexer och belysning på sidorna.

- Det var som en svart vägg över hela vägbanan, sa den 43-åriga kvinna som körde bilen i rätten.

Tillsammans med sin ett år yngre sambo var hon på väg hem till Mjölby från Stockholm när olyckan, som tog sambons liv, inträffade. Själv skadades hon allvarligt.

Fängelse och skadestånd
Den 27- årige chauffören döms nu för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppskada och grov vårdslöshet i trafik.

Utöver fängelsestraffet på åtta månader ska han också betala ett skadestånd till kvinnan och den döde mannens övriga anhöriga på sammanlagt 175 000 kronor.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista