Ungdomar lockas till arbete utomlands

I Linköping pågår en mässa för utlandsjobb. Det är EU-kommissionen som är initiativtagare til ett antal mässor vars syfte är att informera om möjligheten att arbeta utomlands.

Vi har tittat lite på att bland annat jobba i Österrike, Spanien och England. Men vi tänkte prata lite mer med dem, säger Fanny Tyr från Finspång, en av besökarna på mässan.

Vad är det för jobb som finns i Österrike?
- Främst var det jobb inom turism, sen var det bra att kunna tyska förstås, säger Fanny Tyr.

På mässan kan man träffa representanter från företag och organisationer från andra EU-länder som informerar om lediga jobb. Dessutom finns utländska arbetsförmedlare på plats liksom svenska myndigheter som skatteverket för att berätta om vilka regler som gäller när man flyttar utomlands. Men det är egentligen varken jobb eller andra EU-länder som lockar Fanny Tyr och kompisen Lisa Andersson.

- Yrke har jag inte tänkt så mycket på men jag är sugen på att resa till Australien och Nya Zeeland, säger Lisa Andersson.

- Det är mest olika länder som lockar och lära mig mer språk. Jag har tittat runt lite på att åka som au pair till Tyskland och Österrrike, det verkar finnas många möjligheter till det, säger Fanny Tyr.

Lana Brunell
lana.brunell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista