Villaägare inte nöjda med slopade fastighetsskatten

Villaägarnas Riksförbund reagerade kraftigt på beskedet att den avgift som ska ersätta fastighetsskatten blir högre än tidigare utlovat.

- Jag tycker nog att det är ett svek av det löfte om en avgift på 2800 kronor som man lovade inför valet, säger Lasse Jonsson som är regionchef för Villaägarna i Östergötland.

Högre än tidigare bestämt
Det blev inte 2800 kronor som villaägarna som mest får betala per år i avgift. Den summan gick kristdemokraterna till val på. Regeringspartierna enades tidigare kring summan 4500 kronor men nu blir det alltså 6000 kronor som blir taket för avgiften. Nu tror Lasse Jonsson att reformen inte kommer att märkas i många östgötars plånböcker.

- Idag ligger det genomsnittliga taxeringsvärdet i Östergötland på 975 000 kronor. Alla som har ett taxeringsvärde på mer 800 000 kronor kommer att tjäna några kronor men övriga kommer att få oförändrad taxa. Plus att det tillkommer en höjd reavinstskatt när du säljer ditt hus som blir 22% istället för tidigare 20%. Det här kopplat till högre räntor gör att fler kommer att få problem med sitt boende.

Kommer folk att få flytta?
- Vi vet ju redan att folk har tvingats flytta från sina hus på grund av fastighetsskatten. De problemen har ju eliminerats i de högtaxerade områdena. Men det är nog så att vi kommer att se framför allt barnfamiljer som redan lever på gränsen som även i fortsättningen kommer att få det svårt.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista