Hårdare tag mot jaktbrott

Grova jaktbrott måste bekämpas med hårdare regler och betraktas som allvarliga brott,

det säger Sven-Erik Alhem som är överåklagare och arbetar speciellt med jaktbrott appråpå den rapport om den ökade tjuvjakten på rovdjur som Brottsförebyggande rådet presenterade i veckan.

Den uppfattning som finns på vissa håll i landet att det är okej att skjuta rovdjur är helt oacceptabel, säger han.

De senaste åren har flera lodjur dödats illegalt i Östergötland och polisen har inga spår efter vem som har utfört brotten.

Många av de stora rovdjuren skjuts eller dödas på annat sätt illegalt och det är mycket sällsynt att de som utfört brotten åker fast.

Brottsförebyggande rådet som tidigare i veckan presenterade en rapport slog bland annat fast att det i rovdjurstäta områden finns en acceptans för att skjuta rovdjur. Även i Östergötland som bara har ett fåtal lodjur finns det hos vissa personer en tyst överenskommelse om att det är okej att döda rovdjur.

”Sluta dalta” med förövarna

Sven-Erik Alhem som är överåklagare och arbetar speciellt med jaktbrott vill ha hårdare tag mot dem som utför den här typen av brott.

- Det har varit väldigt mycket prat om en bättre dialog med de som är kritiska till rovdjurspolitiken. Självklart skall man delta i samhällsdebatten, utan understryka att det är den givna lagen som gäller för alla, oberoende var man bor någonstans i landet.

Han tycker också att man ska statuera exempel genom hårdare straff för de som illegalt skjuter rovdjur.

Bättre samordning

På ett tre dagar långt möte i Kolmården möttes olika myndigheter för att diskutera vad man kan göra för att förbättra situationen. Mats Forslund på Världsnaturfonden som arrangerade mötet säger att trots att problemet med tjuvjakt inte är nytt så har samordningen bland myndigheterna varit väldigt dålig.

Ett politiskt problem

Att enbart ta till hårdare straff mot brottslingarna tror han inte är lösningen då rovdjuren ibland får bli syndabockar för samhällsutvecklingen, med sämre samhällsservice på landsbygden och fler centralt styrda beslut.

-  Frågan är i allra högsta grad politisk. Politikerna har ansvar för utvecklingen på landsbygden och kan förhindra att samhällsservicen försvinner och folk känner sig överkörda av myndigheter. En del personer tar då ut sin aggression och frustration på rovdjuren.

Pelle Zettersten

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista