Lasarettet i Motala.

Privatiseringen av Motala lasarett möts av både ris och ros

Just nu förbereder landstinget den största upphandling som någonsin gjorts inom den östgötska sjukvården. Det är stora delar av Motala lasarett som i framtiden ska drivas privat.

Socialdemokraterna tycker att det är ett sätt för landstinget att abdikera från det politiska ansvaret, många motalabor ser det däremot som den enda lösningen för att få behålla sitt sjukhus.

Efter maktskiftet i landstinget har inte så mycket hänt hittills när det gäller privatiseringar inom sjukvården. Men nu förbereds en av de största upphandlingarna någonsin inom den östgötska sjukvården.

(s) kritiserar privatiseringen

Det var i juni som landstingsfullmäktige fattade beslut om att privatisera ortopedi- kirurgi- anestesi och operationsverksamheten på Motala lasarett. Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet hade reservationer mot beslutet. Anna-Lena Sörensson är socialdemokratiskt oppositionsråd:

- Vi anser att det är ett sätt att överge Motala, att abdikera från det politiska ansvaret.

Enda lösningen

Men Bengt Horn som är verksamhetschef på ortopedicentrum i Motala ser en övergång till privat drift som det enda alternativet för sjukhusets överlevnad. Han har tillsammans med två kollegor bildat ett bolag och kommer delta i upphandlingen

- Mycket av vården har försvunnit från Motala så det här är det enda sättet att rädda kvar verksamheten i kommunen, säger han.

Carolina Blaad

carolina.blaad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista