Gunilla Carlsson försvarade nedskärningarna vid sin budgetpresentation i Norrköping

Efter beskeden i budgeten - 170 jobb i Motala hotade

På Saab Underwater System är stämningen låg idag efter  beskeden i regeringens budget nu på förmiddagen. I  budgeten slår regeringen fast att kostnaderna för utvecklingen av den undervattensfarkost som pågår i Motala är för höga och att projektet därför bör avbrytas.

- Blir det så och ingen ersättningsprodukt erbjuds är det katastrof, säger chefen Lars Tossman. 

På Saab Underwater System i Motala arbetar i nuläget runt 170 personer. En stor del av dem är involverade i utvecklingen av en ny undervattensfarkost åt det svenska försvaret. Ett projekt som går under benämningen TMS (Torped, Mina och Sensor).

- Det här är en helt unik produkt som inte finns att köpa någon annanstans i världen, säger Lars Tossman och betonar att den nya farkosten inte bara är till för militärt bruk utan också har en lång rad civila användningsområden.

För dyrt
I budgetpropositionen idag beskriver regeringen dock projektet som för dyrt i förhållande till vad det kan ge. Alernativa vägar att tillgodose det materiella behovet bör undersökas, skriver man och konstaterar slutligen att projektet TMS bör avbrytas.

Redan för någon vecka sen läckte planerna ut från Rosenbad, men Lars Tossman säger sig ändå vara ytterligt förvånad idag:

- Det är mycket förvånande med tanke på att försvarsmakten har uttryckt ett tydligt behov av just en sådan här farkost, säger han.

Förödande konskevenser
Ännu har han dock inte gett upp. Först i december fattas besluten och nu vill han till att börja med avvakta försvarets reaktioner på budgetpropositionen.  

- När de har bestämt hur de ska hantera det här räknar jag med att föra en dialog med dem, säger Lars Tossman.

Om regeringens ambition att avbryta projektet blir verklighet och Saab Underwater System inte får något ersättningsuppdrag från det svenska försvaret ser det dock mörkt ut för hela verksamheten:

- Om det skulle bli så och vi inte får någon alternativ produktion av försvaret blir det mycket svårt för oss att överhuvudtaget upprätthålla kompentensen och då får det naturligtvis förödande konsekvenser för verksamheten, säger Lars Tossman.

Nödvändig omställning
Biståndsminister Gunilla Carlsson (m) som presenterade budgeten i Östergötland sa sig idag ha förståelse för att beskedet är ett hårt slag för Motala. Samtidigt var hon noggrann med att påpeka att regeringens agerande är ett led i den omställning som just nu pågår inom det svenska försvaret och att det handlar om att spara skattepengar:

- Jag har stor respekt för den fantastiska produkt som tillverkas i Motala, men den har inte någon riktig plats i det nya svenska försvaret och eftersom vi är måna om varenda skattekrona har vi tagit konsekvenserna av det.

Inget Motalapaket
Hon sa också att detta bör ses som en chans till omställning även i Motala, men något stöd från regeringen i det arbetet lär det inte bli:

- Jag vill inte komma här med något speciellt Motalapaket. Jag vet att det finns en bra och dynamisk kommunledning i Motala och dessutom finns det nu en nationell politik som syftar till att ta fram fler jobb, så jag är säker på att den omställningen kan klaras av på ett bra sätt, sa Gunilla Carlsson.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se
Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista